Dia mundial de l’aigua

L’especial Ecòpolis que avui publiquem respon a la necessitat de reflexionar sobre el fet que més de la meitat de la població mundial viu en ciutats i això vol dir que l’ecologia, tal com l’enteníem fa uns anys, ha de fer un pas endavant per convertir-se en ecourbanisme.

Aquest any el Dia Mundial de l’Aigua, promulgat pel Consell Mundial de l’Aigua del departament d’Hàbitat de l’ONU, se celebra sota el lema ‘Aigua per a les ciutats: respondre al desafiament urbà’, i el seu acte principal tindrà lloc aquest any a Ciutat del Cap (Sud-àfrica). La Unesco, que participa en aquesta celebració, organitza una sèrie de trobades directament relacionades amb el tema de la jornada, que té com a objectiu primordial despertar consciències.

És evident que l’aigua és un dels elements clau, a més a més de l’energia, per definir la capacitat de creixement, estabilitat i qualitat de vida de les persones, i per aquesta raó resulta inajornable una gestió correcta d’un recurs bàsic per a les persones. En aquest monogràfic especial es recull una visió àmplia de la situació actual a Catalunya. Ara que no tenim un període agut de sequera és un bon moment per planificar i dimensionar els nous reptes que vindran, des d’una òptica serena i en què prevalguin els aspectes tècnics i no la demagògia que acompanya regularment un tema tan delicat com el de l’aigua.

És d’esperar que al Dia Mundial de l’Aigua, governs i autoritats s’inspirin per treballar més i planificar millor perquè el problema encara es pot aguditzar ja que pronòstics com el de l’ONU preveuen un creixent deteriorament de les ciutats als països en desenvolupament, especialment a l’Àfrica.

En el monogràfic publicat avui es recullen també les conclusions de la taula rodona organitzada per El Periódico de Catalunya que va tenir lloc el passat dia 15 de març a la seu del Col·legi de Camins, Canals i Ports (CECCP). En aquesta van participar els representants de diferents col·lectius del sector constructiu: Carles Chica (representant de la Comissió d’Aigua i Energia del CECCP), Fernando Martrus (Departament d’Operació i Manteniment d’Acciona Aigua), Fernando Rayón (Director de R+D+i d’Agbar), Xavier Albort (president de la Secció de Medi Ambient del Col·legi de Químics) i Jaume Alemany (responsable de l’Oficina d’Investigació de l’ICRA).

Podeu consultar i/o descarregar el monogràfic en arxiu PDF en els següents enllaços:

Ecòpolis Dia Mundial de l’Aigua [català]

Ecópolis Día Mundial del Agua [castellano]

Sobre Redaccion