Es pot volar més alt?

El centenari del primer vol a Barcelona marca la trajectòria catalana i posa de manifest la tradició de Catalunya i el seu caràcter pioner en el camp de l’aviació.

La T-1 al Prat de Llobregat, els centres formatius de Castelldefels, Terrassa i Reus, el parc DeltaBCN a Viladecans i la cita anual de la Festa al Cel a Barcelona constitueixen algunes de les principals iniciatives.

Imatge del Blériot XI pilotat per Julien Mamet, després de fer el primer vol a Barcelona, a l’Hipòdrom de Can Tunis el dia 11 de febrer de 1910. [Foto: FPAC i Ajuntament de Barcelona]

LES NOVES INFRAESTRUCTURES I SERVEIS DIBUIXEN EL FUTUR DE LA INDÚSTRIA AERONÀUTICA A CATALUNYA

Han passat 100 anys des que a Barcelona va tenir lloc el primer vol documentat a la Península. El dia 11 de febrer de 1010, a l’Hipòdrom de Can Tunis es va registrar un vol mecànic complet: Julien Mamet, l’home ocell i protagonista d’aquell nou prodigi, a bord d’un Blériot XI propulsat per un motor Anzani de 25 CV, enlairà l’aparell a 60 metres d’alçada durant 2 minuts aproximadament. Aquest fet, que va causar molta commoció a la ciutat, sens dubte va marcar el caràcter pioner de Catalunya i el seu interès pel món de l’aeronàutica. Des d’aleshores el sector no ha deixat d’evolucionar. Si ens fixem en els últims 10 anys, nombroses iniciatives situen Catalunya com a centre d’innovació i producció en aquesta matèria.

Així, cal destacar per exemple que l’any 2000 es constituís el clúster aeroespacial de Catalunya, BAIE (Barcelona Aeronàutica i de l’Espai), òrgan representatiu i d’interlocució del sector a Catalunya amb l’impuls de l’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i un conjunt de 70 empreses i universitats en l’actualitat. L’han seguit altres iniciatives, com la creació de centres universitaris on es cursa enginyeria aeronàutica, també parcs empresarials com el DeltaBCN i fins i tot nous aeroports com el de Girona, Reus, la  terminal 1 de Barcelona i recentment l’aeroport d’Alguaire a Lleida.

No obstant, la irrupció dels aeroports de baix cost, les exigències del mercat i el marc de fons d’una crisi econòmica han obert un nou debat. Es qüestiona l’evolució del sector en aquest sentit i també es planteja si els avenços d’aquests anys són suficients. Quin ha de ser el posicionament de Catalunya al respecte? Barcelona pot tenir amb la T-1 una gran oportunitat per convertir-se en un hub de nova generació del sud d’Europa. No es tracta només de caçar al vol totes les noves rutes, sinó també de plantejar el seu rol com a motor de la nostra economia i de construir un país amb projecció internacional. Vam ser dels primers a aixecar el vol, des d’aleshores disposem de noves infraestructures i serveis, i és que fa 100 anys que volem però, podríem estar volant més alt?

Monogràfic Aeronàutica versió PDF [català]

Monográfico Aeronáutica versión PDF [castellano]

Sobre Redaccion