Espais amb bon gust

[Mercat de la LLibertat al barri de Gràcia de Barcelona. Fotografia: Fernando Bagué]

BARCELONA POSA 43 MERCATS A L’ABAST DE TOTHOM

Des que l’any 1848 es va inaugurar el primer mercat cobert de Barcelona, el de Santa Caterina, la ciutat ha anat construint una xarxa d’aquest tipus d’establiments que en l’actualitat compta amb 39 mercats d’alimentació i 4 d’especials. Aquesta xarxa és la més àmplia d’Europa i ha creat escola fins i tot a nivell internacional.

Els mercats formen part de la nostra cultura mediterrània i han tingut des de sempre un paper rellevant al territori des d’un punt de vista econòmic, social, cultural i, des de fa poc, també turístic. Amb un volum anual de 1.000 milions d’euros i de 65 milions de visitants, els mercats de Barcelona es consoliden avui en dia com a eix cabdal de la política econòmica municipal, però el seu valor principal rau en el fet que descriuen la nostra manera de relacionar-nos, de comprar, de cuinar, d’alimentar-nos i de gaudir dels aliments. Els mercats són ecosistemes culturals que ofereixen un producte de qualitat, fresc i de temporada en un entorn sostenible, proper i saludable. Aquell que hi compra s’adona que s’hi afavoreix un ritme menys estressat, la transmissió de coneixement, la saviesa gastronòmica i el plaer per als sentits. En definitiva, als mercats s’hi gesta un estil de vida.

A Barcelona els mercats històrics conviuen amb altres de nova creació. Tots aquests han anat modernitzant les seves instal·lacions per oferir nous serveis per a nous temps. 19 s’han renovat en els darrers anys de forma integral o a través de reformes concretes i 8 estan en obres ara mateix: Sant Antoni, el Ninot, Sants, el Bon Pastor, el Guinardó, Provençals, la Guineueta i els Encants. En la seva rehabilitació es prioritza la recuperació arquitectònica i artística dels espais originals i s’hi inclou un ampli ventall de millores estructurals com ara el guany logístic que significa el soterrament de les zones de càrrega i descàrrega, l’optimització de la gestió de residus, la climatització o l’adaptació dels espais per a fer-los més accessibles a les persones amb mobilitat reduïda. Les millores en el servei són també fonamentals, com ara l’ampliació d’horaris, l’aparcament gratuït, la instal·lació de xarxes wi-fi, la comunicació a través de les noves tecnologies, l’entrega a domicili o la tarja de fidelització, que, a més d’interessar als clients habituals, connecten amb els nous públics i amb les noves necessitats.

Totes aquestes transformacions no canvien l’essència del mercat, que continua sent la mateixa després de tants anys, però fan que aquest sigui un espai cada vegada més atractiu, proper, còmode, accessible, sostenible i on la tradició i la innovació esdevenen ingredients de la mateixa recepta.

Mercats de Barcelona versió PDF [català]

Mercats de Barcelona versión PDF [castellano]


Sobre Redaccion