La qualitat de vida

Ana García de l’associació Pachamama reparteix en bicicleta productes ecològics i de comerç a Barcelona. Foto: Koos Kroon de Bike Tech.

Al llarg de aquests dos anys, Ecòpolis, el monogràfic sobre ecourbanisme, ha intentat aprofundir en tots i cada un dels reptes als quals s’enfronta la nostra societat, amb l’objectiu de reflexionar sobre el camí a seguir per aconseguir unes ciutats més sostenibles. Energia, aigua, alimentació, residus, canvi climàtic, mobilitat… són alguns dels grans ítems que durant aquests anys han protagonitzat els titulars d’aquestes pàgines.

Segons informes de l’ONU, actualment més de la meitat de la població mundial viu en ciutats. El nombre augmentarà previsiblement fins a 5.000 milions l’any 2030, fet pel qual es considera que el planeta es troba a les beceroles d’un mil·lenni urbà. Aquesta nova realitat, marcada per l’existència d’escenaris de gran densitat de població, ha inspirat una nova temàtica a Ecòpolis i, en aquesta ocasió, volem centrar-nos en un dels elements més importants d’aquest escenari: les persones.

I així és com neix el primer número sobre qualitat de vida. Un concepte complex, difícil de definir, i fruit de múltiples vectors que s’entrellacen sota la influència de la cultura, la història i la temporalitat. No obstant això, si bé és cert que la qualitat de vida és un concepte de caràcter subjectiu, també és veritat que hi ha una sèrie d’elements comuns que influeixen en tots i cada un de nosaltres i que poden ajudar-nos a mesurar el benestar social d’un col·lectiu.

En aquest primer número hem reunit personalitats de les institucions més representatives del sector per escalfar motors i començar a desenvolupar el concepte de qualitat de vida: Agustí Filomeno (director d’investigació de mercats i màrketing de l’Institut Cerdà), Pep Tarifa (director tècnic de la Fundació Fòrum Ambiental), Rosa Solà (presidenta de Slow Food Barcelona) i Frederic Ximeno (director general de Polítiques Ambientals i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya) van protagonitzar la taula rodona que El Periódico de Catalunya va organitzar el passat 17 de maig a la seu de l’Institut Cerdà. Tots ells van avaluar el benestar de la societat i dels ciutadans de Catalunya i van proposar definicions sobre les quals fonamentar una anàlisi útil i coherent.

La qualitat de vida from AIC Comunicación on Vimeo.

En propers números anirem desgranant algunes de les claus que són sinònim d’una bona qualitat de vida. Baixar el nivell d’estrès, gestionar i gaudir del propi temps, practicar esport, dormir bé, ingerir aliments de qualitat o consumir de forma més responsable són algunes de les recomanacions dels experts per millorar nostra qualitat de vida. Però hi ha altres elements de pes que també hauríem de tenir en compte, com la contaminació atmosfèrica, acústica, lumínica, l’accés a l’habitatge, al treball, a la sanitat o l’educació. Viure en una ciutat sense trànsit, més verda, segura, sense sorolls, neta, amb equipaments i serveis suficients per a tots, són també alguns dels elements sobre els que hauríem continuar treballant per sentir-nos millor en una nova realitat que de mica en mica ens va marcant noves necessitats. Unes necessitats que impliquen un compromís institucional i social, però també una opció personal.

Ecòpolis versió FLASH [català]

Ecópolis versión FLASH [castellano]

Ecòpolis versió PDF [català]

Ecópolis versión PDF [castellano]

Sobre Redaccion