La rehabilitació exigeix més protagonisme

Tot i la falta de confiança per part de les entitats financeres, la precarietat de l’economia familiar i la incertesa de les ajudes que les diferents administracions atorgaran, la rehabilitació s’ha presentat com la salvació del sector de la construcció, i a més sembla que ho ha fet per quedar-s’hi. Tant l’Administració com els tècnics insisteixen en els avantatges de conservar i rehabilitar els edificis existents en detriment de la construcció d’obra nova. Amb aquest canvi de rumb el gran beneficiari és el patrimoni arquitectònic de les ciutats, que té posades les esperances en la seva conservació. Amb això es recuperen els nuclis antics i la vida del centre de les ciutats afectats per un boom immobiliari que va centrar els seus esforços en la construcció d’obra nova, especialment als barris adjacents.

Però sobretot el gran beneficiari del foment de la rehabilitació ha de ser la seguretat i el confort. No hem d’oblidar que les persones són més importants que les pedres i que l’objectiu final és que tots visquem millor. En aquest sentit, les últimes tendències pel que fa a rehabilitació estaven centrades en aspectes d’accessibilitat, com la instal·lació d’ascensors o de rampes, i en la seguretat, com la reconstrucció de façanes per evitar despreniments. Sense deixar de banda aquests aspectes, els experts anuncien que el futur està en l’adaptació dels edificis a les noves energies renovables. Però això tot just acaba de començar. Al nostre país li queda molt de recorregut per fer si vol estar a l’altura de la resta d’Europa.

En el monogràfic publicat avui es recullen també les conclusions de la taula rodona organitzada per El Periódico de Catalunya que va tenir lloc el passat dilluns dia 21 de febrer a la seu social de l’Associació de Promotors Constructors d’Edificis de Barcelona (APCE). En aquesta van participar els representants de diferents col·lectius del sector constructiu: Jordi Sarrats (Secretari de Junta del Gremi d’Ascensors de Catalunya), Enric Reyna (President de l’APCE), Carles Sala (Secretari d’Habitatge i Millora Urbana de la Generalitat de Catalunya), Rosa Remolà (Presidenta del Col·legi d’Aparelladors i Arquitectes Tècnics de Barcelona) i Enric Vendrell (President del Col·legi d’Administradors de Finques de Barcelona i LLeida).

Podeu consultar i/o descarregar el monogràfic en arxiu PDF en els següents enllaços:

Rehabilitació [versió en català]

Rehabilitación [versión en castellano]

Sobre Redaccion